top of page
  • Writer's pictureJenni

Risteily Norjan vuonoilla, kesä 2022

Updated: Jul 13, 2022

Kaupallinen yhteistyö @elämyscruises @msccruisesofficial

Meillä on ollut jo pitkään haaveena lähteä Norjan vuonoristeilylle, mutta tähän saakka olemme suunnanneet aina lomilla etelään risteilemään. Isoista varaustamoista ainakin MSC, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line ja suomalaisille ehkä tutumpi Hurtigruten tekevät risteilytä pitkin kesää vuonoille. Risteilyn voi aloittaa useista eri satamista, me lähdimme reissuun MSC Grandiosalla Ålesundista. Viiden päivän risteilymme reitti oli seurava: Ålesund, Flåm – meripäivä – Kiel - Kööpenhamina. Kokonaisuudessaan tämä risteily ylitti odotuksemme ja tässä pieni matkakertomus mahtavasta reissustamme.


Matkamme alkoi Helsingistä Finnair lennolla Osloon, missä yövyimme yhden yön. Majapaikkana toimi Radisson Red lentokenttähotelli, jota voin suositella. Kauniisti sisustettu hotelli johon pystyy kävelemään suoraan lentokentältä vaikka olisi isotkin laukut. Ei tarvitse siis jumpata taksien kanssa ja sateisen päivän varalle koko matkan hotellille voi kävellä katoksen alla.Seuravana aamuna lähdimme SAS:n lennolla Oslosta Ålesundiin. Lento kesti vain 45 minuttia, mutta näimme koneen ikkunasta upeita maisemia. Ålesundin lentokenttä on pieni, samankokoinen kuin esimerkiksi Joensuun lentokenttä Suomessa. Ålesundin lentokentältä kannattaa ottaa bussi keskustaan, se on halvempi kuin taksi ja vain vähän hitaampi. Onneksi bussi pysähtyi myös juuri siihen, missä laiva oli parkissa, eli pääsimme todella sujuvasti laivan kyytiin kantamuksienkin kanssa. Ålesund vaikutti todella kauniilta paikalta ja toivon todella, että ensi kerralla jää enemmän aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Itseeni teki vaikutuksen kauniit maisemat, vanhat talot ”kanaalin” varsilla ja kaupungin yleinen siisteys.


Ennen laivaan astumista meidän piti esittää Covid-19 rokotustodistukset sekä negatiivinen testitulos, joka sai olla enintään 48 tuntia vanha. Nämä vaaditaan kaikilta matkustajilta. Matkustajilla ei ole enää maskipakkoa laivalla. Laivan henkilökunnasta kaikki käyttävät FFP2-maskia ja käsidesiä on saatavilla ravintoloissa ja wc-tiloissa. Laivaan mennessä laukut läpivalaistaan turvatarkastuksessa ja isommat laukut voi jäättää laivan henkilökunnalle ja he tuovat ne hyttiisi yleensä parin tunnin sisällä. Tämä on todella hienoa palvelua ja tällä estetään jonojen syntymistä laivaan tultaessa ja poistuttaessa.


Ensimmäinen ilta meni laiaan tutustuessa, ruokaillessa ja hyvästä live-muusikista nauttien.


Risteilymme toisena aamuna heräsimme upeissa maisemissä Flåmissa, joka sijaitsee Sogne-vuonosta pistävän Aurlandin-vuonon perukassa. Kylään johtaa rautatien pistoraide, joka laskeutuu yli 800 metrin korkeudesta tunturista 18 kilometrin matkalla merenpinnan tasolle tehden jopa silmukan tunnelissa. Tällä kertaa emme lähteneet junalla ihastelemman maisemia, vaan säästimme sen seuraavalle risteilyllemme Norjaan ensi elokuussa. Päivä meni pikkuiseen kylään tutusmiseen, missä oli aivan mahtava kävellä raittiista ilmasta ja maisemista nauttien. Alueella sijaitsee myös useampia vaellusreittejä ja yhdysaluksilla voi lähteä tekemään pienen päiväretken lähialueelle. Satamassa olisi ollut myös mahdollista vuokrata saunalautta, mutta jätimme sen tällä kertaa väliin


Kuvateksti: Lähtö Flåmista oli ikimuistoinen kun laiva lipui hitaasti pitkin Sogne-vuonoa.


Laivan keskuskadulla tapahtuu iltaisin, siellä järjestettän erilaista ohjelmaa ja juhlia. Yhtenä iltana meille järjestettiin White partyt, eli kaikki laivan asiaakkaat pukeutuivat valkoisiin ja tulivat juhlimaan kadulla. Koko katto on LED-valoa ja sillä voi hyvin vaihtaa tunnelmaa pitkin päivää. Yhtenä iltana näimme upean valoshow musiikilla.


Seuraavana päivänä olikin edessä meripäivä, minkä aikana laivaan pystyi tutustumaan rauhassa ja nauttimaan laivan palveluista täysin rinnoin. Aloitimme päivän rauhallisella aamiaisella, minkä jälkeen lähdimme kävelylle ulkokannelle ja laivakierrokselle. Välillä pysähdyimme nauttimaan virvokkeita ja kuvamaan laivan kohokohtia ja maisemia. Tässä meillä menikin nopeasti pari tuntia, minkä jälkeen söimme herkullisen lounaan yhdessä laivan a la carte -ravintoloista. Ruuan hieman laskeuduttua, lähdimme testaamaan laivan uima- ja porealtaat. MSC Grandiosalta löytyy sisällä oleva uima-allasalue, jossa on yksi isompi allas ja neljä pore-allasta. Ulkoa löytyy sama setti isommalla uima-altaalla, joka on lämmitetty. Porea-altaissa oli välillä ruuhkaa, mutta ulkona olevassa uima-altaassa ei ollut ruuhkaa ja siinä pystyin hyvin uimaan pitempääkin matkaa ja vesijuoksemaan. Näiden lisäksi laivan peräosasta löytyy iso vesipuisto lapsille ja lapsenmielisille vesiliukumäkineen. Meille valitettavasti meripäivänä sää ei ollut paras mahdollinen, mutta aika kului kuin siivillä.Risteilyllä tärkeässä roolissa on tietysti maistuva ruoka ja juoma. Ruuat laivalla sisältyvät hintaan ja kokonaisuudesta saa täydellisen All Inclusive kokemuksen, kun hankkii vielä juomapaketin tähän lisäksi. Juomapaketit vaihtelevat varustamoittain, mutta voin sanoa 30 kansainvälisen risteilyn kokemuksella, että MSC:n Easy Plus -juomapaketti on erittäin hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Hinta on n. 40 € päivä ja siihen sisältyy laaja valikoima alkoholittomia juomia, erikoiskahveja, oluita, viinejä ja muita alkoholijuomia. Kun hankkii juomapaketin, ei laivalla käytännössä kulu rahaa. Rahaa saa ehkä kulumaan casinolle, laivan myymälöihin tai laivavarustamon retkiin, jos niille haluaa osallistua. Muutenkaan laivalla ei käsitellä rahaa vaan hyttikortti toimii avaimena ja maksuvälineenä. Luottokortti linkitetään lähtöselvityksessä hyttitiliin. Risteilyn lopussa hyttiin toimitetaan tiliote risteilyn maksutapahtumista. Se kannattaa tarkastaa huolellisesti, koska laivasta poistumisen jälkeen mahdollisten virheiden korjaaminen on hyvin hankalaa.


MSC:llä on käytössä myös kätevä sovellus MSC for Me, josta myös näkee esim. hyttitilin saldon. Lisäksi sillä näkee laivan ohjelman, ravintoiden ja baarien aukioloajat. Sillä voi myös viestitellä muiden applikaatiota käyttävien henkilöiden kanssa laivan sisäverkkoa hyödyntäen.Meripäivän jälkeen seuraava pysäkki oli Kiel Saksassa ja keli oli mitä upein, suorastaan helteinen. Laivamme jäi valitettavasti keskustan ulkopuolelle satamaan. Laivavarustamo oli onneksi järjestänyt bussikuljetuksen keskustaan. Keskustaan laivalta menimme bussilla jonka lämpötila vastasi suomalaista saunaa ja tästä oppineena otimme taksin keskustasta takaisin laivaan (taksi maksoi n. 18€). Matka yhteensuuntaan kesti noin 20 minuuttia. Kielein keskustassa oli kesäinen ja kiireetön tunnelma. Suuntasimme kauniille kävelykadulle jonka varrella oli kauppoja ja alkupäässä viihtyisä Biergarten, mikä oli erittäin tervetullut hikisen bussimatkan jälkeen. Mitään varsinaisia nähtävyyksi emme käyneet katsomassa, vaan kävelimme keskustassa ympäriinsä ja teimme ostoksia. Kannattaa muuten varautua siihen, ettei Ålesundissa tai Flåmissa ole kummoisia ostosmahdollisuuksia (pl. matkamuistot).Yhtäkkiä olikin sitten jo meidän viiden päivän risteilyn viimeinen ilta ja huomenna se päättyisi Kööpenhaminaan. Viimeisenä iltana risteilyllä on aina haikea fiilis ja tulee mietitttyä, mitä kaikkea ei sitten ehtinytkään kokea. Sitä ettei välttämättä ehtinytkään käydä uimassa, kuntosalilla tai saunassa. Joku ruoka jäi ehkä maistamatta ja drinkki kokeilematta. Laivalla tekemistä ja kokemista riittää ja lähes joka aamu pääsee tutustumaan uuteen kohteeseen ja matkan varrella voi ihailla maisemia. Onneksi seuraava risteily on jo varattuna MSC Grandiosalla Norjaan!


Kuvat: Atte ja Jenni Luomala Teksti: Jenni Luomala


Vinkit ja linkit:


Jos haluat lähteä kansainväliselle risteilylle, mutta et tiedä vielä mistä aloittaa kannattaa lukea blogikirjoituksenia aiheesta. Löydät sen täältä.

Kansainvälisiä risteilyitä Suomessa myy moni matkatoimisto, itse varaan Elämys Cruisen kautta risteilyt. Tämä sen vuoksi, että heillä on yksi laajimmista valikoimista kansainvälisissä risteilyissä, kilpailukykyiset hinnat sekä kova ammattitaitoa useilta eri varustamoilta.


Täältä pääset tutustumaan lisää MSC Cruiselineen. Linkit Ålesundin, Flåmin ja Kielin kaupungin matkailuinfoon.


195 views0 comments

Comments


bottom of page