top of page
  • Writer's pictureJenni

Maarianhaminaan Viking Linen m/s Gabriellalla

Updated: Jul 8, 2020Risteilykesä 2020 on avannut useita uusia reittejä Itämerelle, yksi uusista risteilyreiteistä on Helsinki-Maarianhamina. Viime viikonloppuna pääsimme tutustumaan kauniiseen Maarianhaminaan Viking Linen m/s Gabriellalla. Täältä pääset lukemaan käytännön vinkit onnistuneeseen matkaan ja kuinka esimerkiksi koronatilanne on huomioitu Viking Linellä.


Matkaan lähdimme perjantaina 3.7 klo 15.30 ja matkasimme yön yli Maarianhaminaan, johon saavuimme aamulla klo 8.00. Aikaa maissa on klo 15.30 saakka ja laiva lähtee Maarianhaminasta takaisin klo 16.00. Paluumatkalla Gabriella ajaa lenkin Ruotsin aluevesillä, mikä mahdollistaa nuuskan myynnin laivalla. Laiva käy Tallinnassa sunnuntaina aamulla klo 7.45 – 8.30 ja palaa Helsinkiin klo 11.15.Terminaalissa Helsingistä lähtiessämme ei ollut ryysiksen tunnetta, pääsimme ilman jonotuksia tiskille hakemaan lippumme ja kävelemään laivaan. Tähän on varmasti syynä se, että Viking Line on ottanut tosissaan koronan ja laivaan ei oteta kuin 50% matkustajakapasiteetista. Siljalla vastaava luku on 75% ja eron kyllä huomasi näiden kahden varustamon välillä laivalla. Gabriellalla tuntui kuin olisi ollut risteilyllä keskellä viikkoa, tilaa oli paljon ja turvavälit oli helppo pitää. Risteilyn aikana joutui vähän jonottamaan Taxfreessä ja buffetissa ensimmäisen illallisen ja aamiaisen aikaan.Päätimme kokeilla buffettia perjantaina ja mennä a lá carteen lauantaina. Käsidesit löytyivät ravintoloiden sisäänkäynnistä ja ravintolasta juomapisteiden vierestä. Tämän lisäksi esillä oli kiitettävästi muistutuksia julkisissa tiloissa ja hytissä käsidesien käytöstä, sekä turvaetäisyyksien huomioimisesta.


Buffetissa alkupalat ja jälkiruuat olivat yksittäisissä astioissa, lämpimät ruoka-annokset ja jäätelön henkilökunta annosteli jokaiselle toiveen mukaan lautaselle. Yhteisiä ottimia ei siis käytetty missään vaiheessa ja tartunta mahdollisuus minimoitiin mielestäni hyvin. Kokeille pisteet raikkaista ja kauniisti tarjolle laitetuista alkupaloista, pääruokana lohi tankoparsalla maistui loistavalta ja oikeat mansikat jälkkärinä vaniljajäätelön kanssa olivat ihana yllätys.

Valitettavasti buffetin hanaviinit eivät yltäneet herkullisen ruuan tasolle.Jos haluaa pientä luksusta elämään, suosittelen ottamaan paremman hytin ja nauttimaan laivan tarjonnasta. Päivän kaupunkikierroksen jälkeen voi esimerkiksi rentoutua lasillisella shampanjaa laivan ravintolassa tai käydä Babor Spassa, missä kaverini kävi jalkahieronnassa. Hyttimme Junior Suite saa täydet pisteet toimivasta pohjaratkaisusta, isoista ikkunoista, parvekkeesta ja tilavasta kylpyhuoneesta. Lisämukavuutta toi kylpytakit ja erillinen ”makuuhuone” missä oli todella hyvä sänky ja laadukkaat lakanat.Laivalla viihdettä oli saatavilla hieman karsitusti normaaliin verrattuna. Laivan lähtiessä Helsingistä aurinkoisella kannella oli trubaduuri esiintymässä, sekä pianisti viihdytti asiakkaita kannalle kahdeksan ravintoloiden edessä illalla. ”Laivatansseja” tai discoa ei ollut tartuntavaaraan vuoksi, vaan molempina iltoina esiintyjiä seurattiin istualtaan rauhassa. Tanssilattialle oli tuotu lavan eteen tuoleja pöytäryhmien lisäksi. Laivalla esiintyivät paljon kehuja saaneet Antti Ketonen ja Egotripin Knipi. Alkuillasta molempina iltoina laivan pubissa oli karaoke, laivan baarit sulkeutuivat klo 01.30.


Lauantaina suuntasimme buffet aamiaisen jälkeen kohti Maarianhaminan keskustaa. Kannattaa huomioida, että laiva ei ole satamassa Maarianhaminassa klo 12.15−15.00, tänä aikana maihin- tai laivaan nousu ei ole mahdollista. Keskustaan kävelee noin 20 minuutissa ja toinen vaihtoehto on maksuton ”kaupunkijuna”. Juna kulkee aamusta laivan lähtöön saakka, satamasta keskustaan ja takaisin. Aikatauluja en bongannut, mutta arvioisin että juna menee noin 20-30 minuutin välein.


Maarianhaminan keskusta vaikutti pieneltä ja suloiselta. Vanhoja puutaloja ja kukkaistutuksia, sekä bongasimme kivan sisustuskaupan, kahviloita ja jopa paikallisen bändin torin lavalta musisoimasta. Suosittelen ottamaan Norragatanin ostoskadun keskipisteeksi, koska sen läheltä löytyy paljon nähtävää. Kivoina juttuina jäi mieleen ravintola Boquerian upea terassi, Edith’s Vintage & Desing kauppa, vierasvenesatama, Bagarstuga Cafén pannukakut ja Pizza Diablon maistuvat pitsat.


Kävelimme takaisin kaunista Esplanadin puistokatua pitkin satamaan ja paluumatkalla kävimme ihastelemassa purjelaiva Pommeria satamassa. Sataman lähellä olevaa merimuseota on kehuttu kovasti ja se on erinomainen vaihtoehto sadepäivän varalle tai jos keskustassa lyhyempi kierros riittää. Käytännössä aikaa satamassa on noin seitsemän tuntia ja paljon ehtii nähdä, jos on aikaisin liikenteessä. Mielenkiintoinen visiitti ensikertalaiselle Maarianhaminassa.


Risteilyn päätteeksi söimme illallisen Gabriellan a lá carte ravintolassa. Risteilyllä tarjolla on kaksi eri menua, eli molempina iltoina on eri menut. Virkistävä idea ja olisin todennäköisesti mennyt molempina iltoina a lá carteen, jos tämän olisin tiennyt. Illan menuun on saatavissa viinipaketti, joka osoittautui varsin hyväksi kokonaisuudeksi. Juomapaketti on mahdollista saada myös alkoholittomista viineistä.Mukava reissu, yllättävän paljon uusia kokemuksia ja uusia tuttavuuksia. Oli ilo huomata, että Viking Line on ottanut tosissaan koronan ja on huomioinut asiakkaiden turvallisuutta monessa kohtaa. Suosittelen tätä risteilyä ehdottomasti, jos tykkäät väljemmästä ja rauhallisemmasta tunnelmasta ja et ole käynyt Ahvenanmaalla aikaisemmin.


Kiitos kanssa matkaajille iloisesta seurasta ja Atelle blogin kuvituksesta!


Linkit & vinkit:

Turisti-info Ahvenanmaa: https://www.visitaland.com/fi/


952 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page