top of page
  • Writer's pictureJenni

Mitä pakata risteilylle mukaan? Lue parhaat vinkit!

Updated: May 23, 2022
Oletko lähdössä kansainväliselle risteilylle ja et ole varma mitä tulisi pakata mukaan. Tässä vinkkejä kuudelta eri varustamolta ja 24 risteilyn kokemuksella parhaat vinkit.


1. Älä pakkaa liikaa


Itselläni on tullut pakattua liikaa vaatteista mukaan useasti. Laivalla kuluu kuumassakin ilmastossa yllättävän vähän vaatteita, koska tiloissa on ilmastointi ja merellä on viileämpää kuin maissa. Laivalla on myös hyvät pesulapalvelut ja usein jo viikon risteilyn aikana on yhtenä päivänä pesulatarjouksia. Itse pesätän usein iltapukuja laivalla, koska se on selvästi edullisempaa kuin kotona Suomessa. Joillakin varustamoilla on jopa omat asiakaspesulat.2. Vaatteet


Tämä on se kysymys mihin olen vastannut useita kertoja, sillä suomalaisille on jäänyt kuva että laivalla ollaan iltapuku- tai puku päällä päivittäin. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, päivällä ihan perinteiset lomavaatteet ja illalla klo 18 jälkeen ”smart casual”. Eli vaatteet missä voisit kuvitella käyväsi esim. Suomessakin ravintolassa tai keikalla. Miehille pitkät housut ja umpikengät, naisilla vapaampaa siistiä vaatetta päälle. Olen esimerkiksi tehnyt Atlantin ylitys risteily kerran pelkissä varvassandaaleissa, koska pikkuvarpaani murtui juuri ennen reissua ja muut kengät eivät menneet jalkaan. Risteilyn aikana on usein 1-2 iltapukuiltaa ja näihin voi halutessaan laittaa ns. parasta mitä kaapista löytyy tai sitten voi ottaa rennommin jos siltä tuntuu. Tärkeintä on ottaa rennosti ja keskittyä olennaiseen, eli nauttimaan risteilystä.Risteilyllä on monesti teemailtoja ja kaksi aika vakiintunutta teemaa on 80-luvun bileet ja valkoiset bileet, jolloin lähes kaikki pukeutuvat valkoisiin vaatteisiin. Tämä siis tarkoittaa, että halutessasi voit pakata mukaan kasarikamoja ja valkoisia vaatteita mukaan. Illan juhlista ja pukukoodista ilmoitetaan aina hyttiin jaettavassa päiväohjelmassa.


Maihin tarvitset mukavat vaatteet ja kengät, että jaksat kiertää nähtävyyksiä. Lisäksi laivailla on todella hyvät kuntoilumahdollisuudet, eli urheiluvaatteille voi olla myös käyttöä. Huiville voi monesti olla myös käyttöä, koska sisällä ilmastointi on turhankin tehokas.


3. Mitä tarvitset mukaan allasalueelle


Suosittelen pakkaamaan mukaan toimivan laukun mitä voit käyttää altaalla tavaroidesi säilytykseen ja kuljetukseen. Osa tavaroista jää helposti hyttiin ja niitä on ärsyttävä lähteä hakemaan kun on juuri asettautunut drinkin kanssa hyvin aurinkotuolille. Laivat on yllättävän isoja ja unohtuneen tavaran hakemiseen voi helposti vierähtää parikymmentä minuuttia.

Altaalle suosittelen mukaan aurinkorasvaa ja uimasandaaleita. Merellä aurinko paistaa armottomasti ja aurinko ei aina tunnu polttavan kuumalta tuulen vuoksi. Uimasandaaleita suosittelen ihan sen vuoksi, että laivan kansi saattaa kuumua polttavaksi ja kävely on tuskaa.

”Pyyhenipsut” on myös kova sana ja näistä tunnet tosi risteilujän. Hän ei lähde kannelle ottamaan aurinkoa ilman nipusuja, koska tuuli meinaa viedä joskus pyyhkeen mennessään ja pyyhe kestää muutenkin nipsujen kanssa paremmin paikallaan.


Allasalueelle et tarvitse mukaan uimapyyhettä, vaan voit noutaa sen hyllystä tai pyyhetiskiltä laivan kansialueelta. Juomia ei tarvitse hamstrata mukaan, palvelu pelaan ja tarjoilijat tuovat juomat nopsaa janoisille 😊4. Adapterit ja virta laivalla


Laivalta löytyy eurooppalaisia ja jenkkipistokkeita hyteistä, muuta molempia. Suosittelen ottamaan mukaan haaroittimen tai muutaman adapterin, koska hytissä tulee ladatuksi useita eri vempaimia. Kuten yleensä kahden ihmisen puhelimet, aktiivirannekkeet, kuulokkeet ja iPadit tai läppärit. Ruuhkaa tulee siis helposti hytin latauspisteeseen.


5. Kosmetiikka ja lääkkeet


Pakkaa kaikki kosmetiikka ja lääkkeet mukaan mitä luulet tarvitsevasi risteilyn aikana. Laivalla on joitakin kosmetiikka ja hygienia tuotteita myynnissä. Valikoima on vaihteleva varustomosta riippuen. Hyvää apteekkia en ole laivalla nähnyt, vaan siellä on lähinnä myymälässä pikku hylly josta löytyy perus särkylääkkeitä ja esim. laastareita korkeaan hintaan. Monesti myös satamat missä laivoilla pysähdytään voivat olla hyvin eksoottisiakin ja apteekin löytäminen voi olla haasteellista.


6. Kirjat ja muu ajanviete


Suosittelen ottamaan mukaan lukemista, musiikkia, äänikirjoja ja esim. Ipadin mistä voi katsella vaikkapa Netflix tallenteita. Laivalla tv:stä näkyy useita englanninkielisiä kanavia ja elokuvia on myös saatavilla, jotka monella varustamolla ovat maksullisia. Laivalla näytetään yleisissä tiloissa usein elokuvia ja iltaisin löytyy erilaisia showta ja live-musiikkia ympäri laivaa. Laivalla on kirjasto, mistä löydät myös englanninkielistä luettavaa. Itse en kyllä ole juuri malttanut kirjoja lukea risteilyllä, kun kaikkea muuta kivaa on koko ajan tarjolla. 😊


Lopuksi vielä muutama pakkausvinkki:


Suunnittele käsimatkatavarasi etukäteen. Käsimatkatavaroihin kevyemmät kesävaatteet, passi, rahat, lääkkeet ja uimavarusteet, jos haluat mennä heti altaalle.


Kansainvälisillä risteilijöillä on laukunkantajat, jotka ottavat isot laukkusi satamassa ja laukut tuodaan hyttiin. Varustamo laittaa matkatavarat turvatarkastuksen ja tämä tarkoittaa sitä, että voi kestää jonkin aikaa ennen kuin saat laukkusi.


Jos haluat viedä alkoholia mukaan laivalle, tarkista laivavarustamon säännöistä onko se sallittua. Jokainen varustamo määrittää myös turvallisuus näkökulmasta mitä laivalle ei saa tuoda.

6,782 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page